23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışını simgelemekle kalmayıp, dünyada çocuklara armağan edilen ilk ve tek bayram olma özelliğini taşır. Bu anlamlı gün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, 1920 yılında millet iradesinin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte, ulusal egemenliğin ilanı olarak tarihe geçmiştir.
Atatürk, ulusal egemenliğin ancak halkın iradesiyle sağlanabileceğini savunmuş, bu yüzden 23 Nisan’ı hem egemenliğin millete ait olduğunun simgesi hem de çocuklara olan inancının ve sevgisinin bir ifadesi olarak geleceğimizin teminatı olan çocuklara armağan etmiştir.
Çocuk Bayramı’nın seçilmesindeki temel amaç; çocukların haklarını vurgulamak, onların mutluluğunu, sağlığını ve eğitimini ön planda tutmak ve toplumun dikkatini çocukların refahı üzerine çekmektir. Bu bayram, çocukların özel olduklarını hissetmeleri, özgüven kazanmaları ve özgür bireyler olarak yetişmeleri için bir fırsattır.
23 Nisan, sadece çocuklara armağan edilen bir bayram değil, aynı zamanda demokratik değerlerin, ulusal birlik ve beraberliğin, halkın kendi kaderini tayin hakkının simgesi olan ulusal egemenliğin de yıl dönümüdür.