T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRIKKALE / MERKEZ - Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Artı Bir Farkla

 

"ArtıBirFarkla"

2011 yılında Birleşmiş Milletler, küresel bir çaba olarak Down Sendromu hakkında toplumsal farkındalık oluşturmak, Down Sendromlu bireylerin maruz kaldığı ayrımcılığı ve olumsuz tutumları engellemek, erken ve sürekli eğitimin önemini vurgulamak ve iş olanaklarını artırmak amacıyla 21 Mart'ı Dünya Down Sendromlular Farkındalık Günü olarak resmi olarak ilan etmiştir.

Down sendromu, genetik bir farklılık olan bir kromozom anomalisidir. Kısaca ifade etmek gerekirse, sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı, üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu bir hastalık değil, doğuştan gelen bir genetik farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında meydana gelen yanlış bölünme sonucunda 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer almasıyla ortaya çıkar.

Down Sendromu hakkında erken yaşlardan itibaren yapılan farkındalık çalışmaları ve toplumu bilgilendirici faaliyetler, bu özel bireylere destek olmak ve onların yaşamlarını daha anlamlı kılmak için büyük bir öneme sahiptir. Bu çalışmalar, sevgi dolu bir toplumun temelini oluştururken, Down Sendromlu bireylerin hayatlarını daha da zenginleştirmek adına yapılan birer adımdır. Onların eşsiz yeteneklerini ve sevgi dolu kişiliklerini keşfetmek, bizi daha anlayışlı ve hoşgörülü birer insan yapar. Bu sebeple, her birimizin bu farkındalık gününde birbirimize daha fazla sevgi ve anlayış sunarak, bu özel bireylerin yanında olduğumuzu göstermek, insanlığımızın en temel görevlerinden biridir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.03.2024 - Güncelleme: 21.03.2024 11:25 - Görüntülenme: 41
  Beğen | 0  kişi beğendi