KIRIKKALE / MERKEZ - Kırıkkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

10 Ekim, Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak her yıl tüm dünyada ruh sağlığına dikkat çekmek amacıyla anılır. Bu özel gün, ruh sağlığı sorunlarının toplumsal boyutunu vurgulamak, insanların ruh sağlığıyla ilgili bilinç düzeyini artırmak ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimi kolaylaştırmayı hedefler. Dünya genelinde milyonlarca insan depresyon, anksiyete, bipolar bozukluk gibi çeşitli ruhsal sağlık sorunlarıyla karşı karşıyadır, ancak bu sorunlar çoğu zaman damgalanma korkusuyla dile getirilmemektedir (World Health Organization, 2023).

Ruh sağlığı, yalnızca hastalık bulunmaması değil; duygusal, psikolojik ve sosyal anlamda iyi olma halidir. Bireylerin günlük stresle başa çıkabilmesi, üretken olması ve toplumlarına katkıda bulunabilmesi ruh sağlığının temel bileşenleri arasındadır (American Psychiatric Association, 2023). Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün 2024 teması, ruh sağlığı hizmetlerine erişimi yaygınlaştırmayı ve damgalanmayı azaltmayı hedeflemektedir (Mental Health Foundation, 2024).

Ruh sağlığı sorunlarının toplumsal etkileri göz ardı edilemeyecek kadar geniştir. Çeşitli raporlar, depresyonun 2030 yılına kadar dünya genelinde en yaygın sağlık sorunlarından biri haline gelebileceğini öngörmektedir (World Economic Forum, 2023). Bu nedenle, erken müdahale ve tedavi süreçlerinin iyileştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bireylerin ve toplumun ruh sağlığına yatırım yapması, daha sağlıklı, üretken ve dayanıklı toplumlar oluşturmada kritik rol oynamaktadır (Harvard T.H. Chan School of Public Health, 2023).

Kaynakça:

•World Health Organization. (2023). Mental Health. Retrieved from WHO website

•American Psychiatric Association. (2023). What is Mental Health? Retrieved from APA website

•Mental Health Foundation. (2024). World Mental Health Day. Retrieved from Mental Health Foundation website

•World Economic Forum. (2023). Mental health in the workplace. Retrieved from WEF website

•Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2023). Mental Health. Retrieved from Harvard website

10-10-2024

Yayın: 10.10.2024 - Güncelleme: 10.10.2024 15:07 - Görüntülenme: 20